2013.12.13.
13:20

Írta: zsmaria

Napirend van?

Napirend van? Sokat hallott kérdés mostanság. És amilyen egyszerűnek tűnik, annál nagyobb vitát tud kiváltani. Mert erről mindenkinek van véleménye, aki nevelt már gyereket. És mindenki úgy véli, csak a saját megoldása a jó/üdvözítő.

Nagyon sokat olvastam, tájékozódtam a témában (még saját excel táblát is gyártottam babánk napjának figyelemmel kíséréséhez :), íme tehát az én meglátásaim:

1. Egy-két-három-négyhetes babának nincs napirendje. Csak szeretne lenni. De ilyenkor még a baba és a mama is ismerkedik az új világgal, egymással.

2. A napirend nem valami órához kötött dolog, lehetetlen és tán felesleges is percre pontosan megmondani egy kisbabának, hogy mit csináljon. Ami nekem a szakirodalom közül a szívemhez legközelebb állt, az a Suttogó (vagy 4É) módszer, vagyis, hogy folyamatosan ismételve a közösen meghatározott ritmusban tartsuk be az alvás-evés-ébrenlét-anyuka szabadideje kört. Ami teljesen jól hangzik, logikus és tarthatónak tűnik, kivéve akkor nem működik, amikor:

- a baba úgy teleeszi magát, hogy evés közben beáll nála a kóma állapot :) Innen aztán mozdítsa ki, aki tudja és akinek nincs szíve

- annyira élvezi a játékidőt és úgy leköti a körülötte lévő világ, hogy esze ágában sincs elaludni, vidáman tekintget és tekereg mindenfelé akár 2 órán át, majd a nézelődést az evést jelző, könnyekig fokozható óbégatás váltja le

- a játékidő hisztimanóba csap át, mikor anya és apa nem észleli azt a vékony határvonalat, ami az érdeklődés és álmosság és az elalvási képesség közt húzódik: ha lekéssük ezt a pontot, akkor bizony a vidám mókázást éktelen és végeláthatatlan bömbölés követi. Aminek a vége kétféleképp alakulhat: álomba sírás vagy éhségbe sírás.

- az optimális eset is borulhat, vagyis, ha véletlenül működne az alszik-eszik-játszik-alszik újra kör, a második alvást 20-30 perc múlva megszakíthatja a tele pelus elviselhetetlen érzése, egy rossz álom vagy az, hogy drága kicsi babánk álmában annyira kalimpál, hogy saját magát ijeszti fel álmából (ez egyébként baromi mókásan néz ki). Ilyenkor a napirendnek nevezett valami borul úgy, ahogy van :) 

- sajnos az is előfordulhat, hogy az evést követően sikertelen az "ürítés", ekkor is borul a napirend, hiszen szegény baba hiába álmos, hiába aludna, dobálja a kis testét, rúgkapál, szenved, fáj a kis pocakja, szeretné kiengedni, aminek ki kell mennie, de nem sikerül. Ha tudunk segíteni, akkor végérvényesen felébred -> borul a napirend. Ha nem tudunk segíteni, órákig tartó óbégatás a következmény -> borul a napirend és jön a hisztimanó üzemmódot kísérő káosz :D

Ha valaki megmondja nekem, hogy az élet eme spontán történéseit hogyan lehet szigorú kordába szorítani anélkül, hogy ez a gyerek éheztetésével, bömbölni hagyásával, telepakolt pelenkával történő elaltatásával járna, azt külön megköszönöm :))

A fentiek miatt a 4É módszerből "anyuka szabadideje" még nem igazán behatárolt és megfogható fogalom nálunk manapság :) 

Addigis akárki kérdezné, nálunk bizony van napirend. Csak még olyan hiperbabás ;)

Ja és néhány elsőzés:

- a mai napon voltunk először babakocsiban sétálni! Ádi édesen végigaludta az utat. Itthon persze azonnal magához tért és jött a hisztimanó üzemmód. Azért a séta jó volt.

- ma mosolygott rám először tudatosan, az én mosolyomra reagálva! Anya totál elolvadt :D

Szólj hozzá!

Címkék: alvás szoptatás vicces fejlődés hétköznapok altatás napirend étvágy nyugtatás

A bejegyzés trackback címe:

https://hiperterhes.blog.hu/api/trackback/id/tr565688057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása