2013.03.15.
14:16

Írta: zsmaria

Mi is az a hiperstimuláció?

A petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS)
 
Minden, IVF-kezelésben, ovuláció-indukcióban, ill. petefészek-stimulációban résztvevő nőnek tudnia kell, hogy az említett gyógyszeres kezeléseknek vannak kockázatai. Az egyik legfontosabb ezek közül az ún. OHSS (ovarian hyperstiumlation syndrome, petefészek hiperstimulációs szindróma). A stimuláció néha a petefészkek túlzott aktivációját eredményezi, ilyenkor beszélünk OHSS-ről, melynek enyhe, közepes mértékű és súlyos formáját különböztetjük meg. 

Az OHSS előfordulási gyakorisága

Annak ellenére, hogy a kezelés mindig szigorú és többszöri ellenőrzés mellett történik, a nők kb. 3-5%-ánál kialakulhat az OHSS.
A tünetek először általában a hCG-injekció beadását követő 3-5. napon jelentkeznek, további hCG-injekciók pedig csak fokozzák őket. Néha a tünetek "késlekednek", és csak az embrió-beültetést követő kb. 7. napon jelennek meg.

Enyhe OHSS 

Az OHSS-sel diagnosztizált nők többsége a szindróma legenyhébb formájában érintett. Ennek előfordulása viszonylag gyakori a stimulációt követően. A páciens alhasi panaszokról számol be, gyakran érzi hasát puffadtnak, émelyeg, és fel is szedhet néhány kilót. Egy-két héten belül a panaszok maguktól elmúlnak.
A nők egy kisebb hányadánál az alhasi panaszok kellemetlenebbek lehetnek. Az enyhe OHSS-ben érintett nők kb. egyötöde csak 2-4 hét alatt nyeri vissza megszokott jó közérzetét. Ha közben a nő sikeresen teherbe esik, a gyógyulás még tovább várat magára, akár 10 hétig is eltarthat. Ugyanakkor a gyermek miatt nem kell aggódni, minden bizonnyal sima, komplikációmentes terhesség következik.

Súlyos OHSS 

Nagyon ritkán, a stimulációban részesülő nők 1-2%-ánál a tünetek súlyosbodhatnak, és kórházi kezelésre van szükség. Az émelygés fokozódik, a páciens hányhat, erős alhasi fájdalmakat és hasmenést, esetleg kiszáradást tapasztal. A has- és mellüregben folyadék gyülemlik fel, ezért a has megduzzad és nehézlégzés léphet fel. A vizelet mennyisége csökken. A fenti állapot folyamatos orvosi felügyeletet igényel, ezért kell kórházba vonulni. 4-6 hét alatt a tünetek elmúlnak, és a páciens teljesen felépül.

Az OHSS kezelése

A legtöbb, enyhe hiperstimulációval szembesülő nő esetében elegendő, ha napi 2-3 liter folyadékot, lehetőleg elektrolitos oldatot megiszik, a fájdalmakra pedig enyhe fájdalomcsillapítókat vesz be. A tünetek legtöbbször hamar elmúlnak.
A súlyos OHSS esetében szükség van a kórházi ápolásra. Közben stabilizálják folyadék- és elektrolit-háztartását, csökkentik a fájdalmat, véralvadás-gátlókat adnak, hogy csökkentsék a vérrögképződés esélyét, és nagyon súlyos esetben az időközben megfogant terhesség megszüntetése mellett döntenek. A legsúlyosabb esetekben véralvadási zavarok, a vesék és a máj károsodása, ill. a petevezető megcsavarodása léphet fel.

A nők rizikócsoportja

  • policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedők
  • fiatalabb (35 év alatti) nők
  • azok a nők, akiknél a stimuláció közben magas ösztrogénszintet regisztráltak, számos tüszőjük fejlődött, és sok petesejtet sikerült leszívni
  • GnRH agonistákkal stimulált nők
  • azok, akiknél a luteális fázis támogatására hCG-injekciót (Ovidrel, Pregnyl) írtak fel
  • vékony testalkatú hölgyek
  • akiknél korábbi IVF-kezelések során már előfordult OHSS

Forrás: http://versysclinics.com/kockazatok-szovodmenyek

 

A helyzet jelenleg nálam:

  • félkövérrel jelöltem, a rizikócsoport és a tünetek mely pontjainak felelek meg. Így utólag kiderült, sok esélyem volt belefutni ebbe a betegségbe
  • a közepes stádiumú tünetegyüttest produkálom, 3 nap alatt plusz 6-7 kg-nak megfelelő víz gyűjt fel a hasamban és a mellkasomban
  • a tünetek súlyosságát egy megerősített terhesség miatti magas hcg koncentráció idézte elő
  • a petefészkeim mindkét oldalon 80-90 mm-esek, bennük ciszták találhatóak
  • véralvadásgátlót kapok és fehérjedús diétán vagyok
  • a vizeletem rendben, 3 napja több megy ki, mint ami be
  • a fentiek szerint mire eltűnik a felesleges víz a hasamról, már a baba miatt lesz nagy a pocakom

Pár napja még fogalmam sem volt minderről, sem arról, hogy mi lesz velem, sem arról, hogy babát várok-e vagy csak később jöttek ki rajtam a stimulációs tünetek.

2 komment

Címkék: beültetés petesejt leszívás hiperstimuláció ohss

A bejegyzés trackback címe:

https://hiperterhes.blog.hu/api/trackback/id/tr795136287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norkaa 2013.08.10. 10:32:05

Kedves Maria!
Hihetetlen, de az egész interneten itt találtam a leghasznosabb információt a hiperstimulációról: köszönöm! Sokat segítettél vele aggodalmaimon.

További jó pocakosodást kívánok neked:)

Norka

zsmaria 2013.08.10. 10:33:32

@norkaa: Köszönöm, örülök, hogy tudtam segíteni :) Anno azért is indítottam a blogot, mert én sem találtam semmi értékelhetőt a tünetekről és arról, hogy ha beleesik az ember, mi vár rá...
süti beállítások módosítása